MENU

Thomas Merton, op zoek naar de bron

Merton schrijft heel persoonlijk over zijn zoeken naar de bron van ons bestaan. Het besef van Gods aanwezigheid in het leven van nu, in de wereld en in onszelf staat daarbij centraal. We willen ons laten inspireren door zijn zoektocht.
De trappistenmonnik Thomas Merton (1915-1968) wordt door velen beschouwd als een van de grootste spirituele schrijvers van de 20e eeuw. Paus Franciscus zei over hem in 2015: “Thomas Merton blijft een bron van geestelijke inspiratie en een gids voor velen. Hij was vooral een man van gebed, een denker die vragen stelde bij de zekerheden van zijn tijd en die nieuwe horizonnen opende voor mensen en voor de kerk. Hij was ook een man van dialoog, iemand die zich inzette voor vrede tussen volken en religies”.

Mertons zoeken naar verdieping en wijsheid heeft hem geleid langs vele paden, binnen en buiten de kerk. Vertrekkend vanuit de christelijke mystieke traditie, die hij heel goed kende, liet hij zich ook inspireren door de wijsheid van andere tradities. Van deze zoektocht doet hij verslag en hij laat de lezer in zijn ervaring delen. Het is vanuit deze gedeelde ervaring dat hij velen diep heeft beïnvloed in hun eigen spirituele vorming. Contemplatie zonder actie is volgens Merton echter steriel. Dat verklaart zijn inzet voor de vredesbeweging en zijn kritiek op de consumptiemaatschappij.

Het gaat Merton in zijn geschriften niet om de buitenkant van de dingen, maar om “de grond van het bestaan” die ontdekt kan en moet worden in de dagelijkse realiteit. In deze retraite willen we ons daarop concentreren aan de hand van zijn teksten.

Woensdag:
19.30-21.00 uur programma. Inleiding in Mertons biografie

Donderdag:
08.00 uur: lauden
08.30 uur: ontbijt
10.00-12.30 uur: programma
12.30 uur: maaltijd
15.00-17.30 uur: programma
17.30 uur: maaltijd
18.30 uur: vespers
19.30-21.00 uur: programma

Vrijdag:
08.00 uur: lauden
08.30 uur: ontbijt
10.00-12.30 uur: programma
12.30 uur: maaltijd
14.30-16.00 uur: evaluatie en afronding

Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona
We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.
Lees de laatste update van ons coronaprotocol op onze homepage. We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.


Meer informatie

Datum

  • Woensdag 23 februari 19.30 uur t/m vrijdag 25 februari 2022 16.00 uur
    Code: 22141

Kosten

  • € 289,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 349,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 399,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Ivm corona maatregelen zijn alle overnachtingen inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Willy Eurlings is voorzitter van de Mertonvrienden, een Vlaams-Nederlands genootschap dat zich ten doel stelt om Mertons werk in ons taalgebied onder de aandacht te brengen. Hij vertaalde verschillende werken van Merton.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld