MENU

De Thuisretraite

Een stilteretraite waarbij je zelf de locatie bepaalt. Je doet mee terwijl je thuis bent, of in een vakantiehuisje, of ergens anders waar je even een plek voor jezelf kunt maken. Een individuele retraite – buiten kloostermuren, maar met live begeleiding van binnenuit.
Soms wil je de deur niet uit, soms kan het niet. Of het mag niet, zoals in coronatijd regelmatig het geval is/was. Dan is het goed te weten dat nu De Thuisretraite bestaat: een online programma waarbij je als het ware je eigen klooster bouwt. Op een locatie van jouw keuze volg je de vaste onderdelen van het programma.

Als je meedoet aan De Thuisretraite, richt je jouw plek om te beginnen met aandacht in. Het kan een stoel in je slaapkamer zijn met een tafeltje ernaast, of een hoekje aan de keukentafel, of die logeer- of werkkamer die je misschien zelfs hebt. Het kan een vakantiehuisje aan zee zijn, of een logeerkamer bij vrienden op zolder. Het kan overal, maar hoe dan ook geldt: deze plek is gedurende De Thuisretraite jouw kloostercel.

We beginnen met een plenaire bijeenkomst. Via het online platform Wonder komen we samen in een mooie, lichte ruimte waar de tule gordijnen opwaaien in zachte wind. In dit vertrek zijn vier kamers: de meditatieruimte, de spreekkamer, de groepsruimte en een ontmoetingsplek. Je wordt ontvangen en ingeleid in de retraite door begeleider Maria van Mierlo.

De Thuisretraite bestaat uit een vast dagritme, waarin meditaties (drie keer per dag), lectio divina (aan de hand van teksten van de woestijnmonniken) en een schrijfoefening een plaats hebben. Daarnaast kun je intekenen op een persoonlijk begeleidingsgesprek met Maria van Mierlo. Dit vindt plaats in de spreekkamer, in een één-op-één-sessie met haar. Deze gesprekken duren een half uur. Tijdens dit gesprek kijk je naar wat zich aandient en je krijgt persoonlijke feedback op jouw proces. Je krijgt gelegenheid om het licht van de liefde te laten schijnen over eventuele pijnpunten in jouw leven, of de vragen waarmee je leeft. Maria begeleidt je vanuit de eeuwenoude cisterciënzer spiritualiteit.

De dagen zijn opgebouwd volgens een vast ritme, waarbij we elkaar online ontmoeten:

08.00 uur ochtendmeditatie
10.00 uur lectio divina (op maandag en dinsdag)
12.10 uur middagmeditatie
14.00 uur gesprekken (1:1)
17.00 uur plenaire terugblik op de dag
19.00 uur gesprekken (1:1)
20.30 uur avondmeditatie

Tussendoor zorg je voor je eigen eten en drinken en slaap je in je eigen bed. In de omgeving waar je bent kies je zelf voor de mate van stilte die bij jou past. 

Je leeft met de andere deelnemers (in totaal maximaal twaalf) een aantal dagen in hetzelfde ritme, maar j bent met een individueel proces bezig. De momenten waarop we elkaar ontmoeten versterken het individuele karakter van De Thuisretraite, omdat je na de ontmoeting weer terug gaat jouw eigen stilte in.

Vraag: ‘Ja maar mijn partner dan. Die woont hier ook’
Die woont er zeker ook, en dat moet vooral zo blijven. Maar misschien wil hij/zij ook wel even een paar dagen weg. Of rust. En wellicht is er een afspraak te maken, in de sfeer van ‘zolang ik in die kamer ben, ben ik in de stilte en als ik weer wil praten, kom ik wel naar buiten.’ Zolang het mogelijk is om in rust mee te doen aan de programmaonderdelen, kun je hier flexibel mee omgaan.

Vrijheid in geborgenheid
Het bijzondere van dit programma is dat je thuis bent, maar toch geleid, begeleid en gedragen wordt. Je zoekt de eenzaamheid en de rust in je eigen omgeving. Dat is iets anders dan ‘naar een klooster gaan’. In een klooster helpen de oude muren en de geur van kaarsen je als vanzelf bij het stil worden. Het is een intense ervaring om juist dit – deze stilte – thuis op te zoeken. Je merkt na enkele dagen dat je leven focus hervindt en dat je in feite ‘je eigen klooster’ altijd met je mee kunt dragen.

Voor wie van veel leegte houdt is dit programma zeer geschikt. Voor wie lege tijd bedreigend is, is dit programma eveneens geschikt. Want altijd weer is er een sessie of een gesprek om naar uit te zien; er zijn maximaal vijf lege uren achter elkaar. Kortom, een weloverwogen mix van vrijheid en geborgenheid.

Reacties van deelnemers

- Ondanks dat het een individuele retraite is, is er wel een programma en daarmee houvast en een bedding. Dat vind ik erg fijn.
- Er was meer begeleiding dan ik van tevoren had bedacht, maar dat vond ik erg prettig!
- Ik vond de begeleide meditaties inzicht gevend. En ook de teksten van de lectio divina vond ik mooi en pakkend.
- Ik was liever in het klooster zelf geweest, maar ik had het voor geen goud willen missen.
- Het was in het begin even zoeken naar de juiste setting om in huis de overgang te maken naar de retraite. Dat was in het klooster vanzelf gegaan, bij aankomst. Maar toen ik eenmaal door had dat ik mijn eigen werkkamer hiervoor kon gebruiken, maakte ik een innerlijke omslag.
- Het platform Wonder was prettig en heel gebruikersvriendelijk. Het is mooi in te richten, waardoor het voelde alsof we echt bij de retraite waren. Dat zou ik met Zoom of Teams minder gehad hebben, dat voelt zakelijker.
- Ik voelde de aanwezigheid van de andere deelnemers minder. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant was het daardoor ook echt rustig, er was geen ruis van anderen.

Praktische tips
Richt thuis (of in het huis(je) waar je tijdens deze retraite verblijft) een ruimte/plaats in waar je deze retraite kunt verblijven. Neem er de tijd voor. Schuif met spullen als het moet. Als je geen kamer hebt, denk dan kleiner, neem een tafel, of een hoekje daarvan. Waar het om gaat is dat er ‘een plek’ is waar je op vaste tijden even stil kunt zijn.

Algemeen:
- Meld aan mensen waar je veel contact mee hebt dat je je telefoon een paar dagen gaat uitzetten
- Haal voldoende boodschappen in huis voor de hele retraite, zodat je niet naar de winkel hoeft

Wat je verder nodig hebt:
- Een lege agenda
- Makkelijk zittende kleding
- Schrijfspullen
- Laptop of computer met internetverbinding

N.B. Wanneer je je wilt inschrijven:
Sommige aspecten op het aanmeldingsformulier zijn niet van toepassing (wat betreft overnachtingen en dieet), deze mag je buiten beschouwing laten.
De toeristenbelasting wordt automatisch berekend, maar dit wordt na je aanmelding door ons gecorrigeerd.


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Maria van Mierlo is cisterciënzer leek, lid van de kloostergroep behorend bij de monniken van Schiermonnikoog (voorheen Abdij Sion). Binnen de Cisterciënzergroep Sion werd ze opgeleid tot geestelijk begeleider. Ze is gecertificeerd Vertrouwenspersoon. Ze heeft een communicatiebureau dat zich richt op monastieke opdrachtgevers. Meer info: mariavanmierlo.nl en
    www.hebhethart.nu

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld