MENU

Schrijfretraite Op drift

Je bent in een fase waarin je jezelf opnieuw moet uitvinden. Het leven, jouw keuze of die van een ander dwingt je nieuwe wegen in te slaan. Je kunt - en wilt misschien - niet meer terug. De enige weg is vooruit, maar waarheen? In de schrijfretraite Op drift verken je hoe je vanuit jouw levensverhaal opnieuw vaste grond onder de voeten kunt vinden.


Wanneer alles waar je ooit in geloofde en voor stond, als een vloerkleed onder je vandaan is getrokken, kun je je behoorlijk eenzaam, onbegrepen en ontworteld voelen. Ergens hoop je, weet je dat deze fase tot iets nieuws kan leiden, maar daar heb je nu niet zoveel aan. Je bent op drift en bevind je in een soort niemandsland, zonder bakens om op terug te vallen.

Jouw levensverhaal blijkt verrassend veel aanknopingspunten in zich (verstopt) te hebben voor richting en houvast voor dit moment, hoe klein en pril ook. In deze schrijfretraite staan we allereerst stil bij waar je je nu bevindt op je reis. Al schrijvend zet je op een rij wat er voorviel en wat er is gaan schuiven. Dan verkennen we of je vanuit je levensverhaal een lijn of houvast kunt vinden, nieuwe of voorlopige bakens. Je ontdekt wat hierbij voor jou belangrijk is, goed is voor jouw ziel.

We kijken daarbij af bij het leven van elkaar en anderen. Tal van mystici en kunstenaars kennen zo’n zoekende fase, zoals de schilder Piet Mondriaan (1872-1944). We kennen hem vooral van zijn horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, maar voordat hij daarop uitkwam, moest hij zichzelf opnieuw uitvinden. Hij schilderde figuratief, maar in schetsen van de zee en golfbrekers in Domburg en Scheveningen, liet hij de vorm los, zonder te weten waar hij uitkwam. Op basis daarvan ontstond zijn eerste abstracte werk, de serie Pier en Oceaan waarvan hier te zien Compositie 10 in zwart wit (1915). Ze bleken de opmaat naar zijn beroemde werk.

Voor deze schrijfretraite maakt het niet uit of je schrijfervaring hebt en uit welke levensbeschouwelijke traditie je komt. Je zoektocht verkennen is een kwetsbaar proces en vereist moed. Het geruststellende is: je leven vertelt het jou zelf en je reist niet alleen. In de veilige, contemplatieve omgeving van het klooster beschrijf je begeleid en stapsgewijs jouw reis. Je bespreekt jouw schrijfsels in duo’s om samen tot meer inzicht te komen.

Het programma telt drie korte meditatiemomenten: bij aanvang en aan het eind van het dagprogramma op dag 2 en aan het begin van het middagprogramma op dag 3. Deze zijn optioneel, net als de vieringen in de kloosterkapel. Ze kunnen je ondersteunen om tot verstilling en reflectie te komen, voel je vrij hieraan deel te nemen. Tussendoor is ruimte voor rust, reflectie en ontmoeting.

Pauline Weseman geeft in Huissen ook de schrijfretraite De zoektocht van mijn ziel. Deze is meer gericht op mensen die toe zijn aan reflectie en terugblikken, om te ontdekken wat er werkelijk toe doet, er zin en betekenis aan te geven. In welke schrijfvorm dan ook, van blogs en korte verhalen tot een autobiografisch roman. Voor wie met meer rust door wil schrijven, is er ook een midweek of een vervolgretraite van een weekend.

Neem voor deze schrijfretraite het volgende mee:
- een schrijfblok of notitieboek, formaat A4 of A5, voor de schrijfoefeningen
- een paar pennen
- Voor de inspiratieavond ‘Verhalen als anker’: neem een verhaal, gedicht, kort film- of muziekfragment, kunstwerk of iets anders beeldends mee dat op wat voor manier dan ook belangrijk voor je is op je innerlijke reis. (Meer informatie over de inspiratieavond volgt nog).
- een laptop (voor als je buiten de workshops om verder wilt schrijven)
- makkelijk zittende kleding en (warme) sokken voor de meditaties


Reacties van deelnemers van de schrijfretraite De zoektocht van mijn ziel:

,,Er zijn stukken aangeraakt die vast zaten, ik kan verder.’’

,,De leuke schrijfoefeningen gaven inspiratie, inzicht en handvatten.’’

,,Persoonlijke begeleiding, bekwaam, enthousiast en empathisch.’’

,,De openheid van Pauline zette de groep in beweging.’’

,,Mooie opbouw, goede afwisseling tussen diepgang en plezier. Luchtige benadering ondanks de zware kost.’’

Programma

Dag 1
19.00 uur aankomst, kamerindeling
19.15 uur ontvangst met koffie en thee
19.30-22.00 uur avondprogramma. Kennismaking, introductie, eerste schrijfoefeningen.

Dag 2
9.15-9.45 uur korte meditatie (optioneel)
9.45-12.00 uur ochtendprogramma. Op drift.
14.00-16.30 uur middagprogramma. Op zoek naar houvast.
16.30-17.00 uur korte meditatie (optioneel)
19.30-22.00 uur avondprogramma. Inspiratieavond: verhalen als anker. Bereid je op deze avond voor door een verhaal (in welke vorm dan ook) mee te nemen. 

Dag 3
10.00-12.00 uur Korte individuele schrijfcoaching
13.30-14.00 uur Slotmeditatie (optioneel)
14.00-16.00 uur middagprogramma. Vaste grond.


Meer informatie

Datum

  • Woensdag 5 oktober 19.30 uur t/m vrijdag 7 oktober 2022 16.00 uur
    Code: 22274

Kosten

  • € 276,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 339,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 399,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Pauline Weseman is journalist, religiewetenschapper en docent. Ze geeft schrijfretraites en workshops over het levensverhaal en leidt mede mystiek-christelijke meditaties vanuit het Huis voor de Ziel in Utrecht. Na een existentiële geloofscrisis ondernam zij tussen 2020 en 2022 voor dagblad Trouw en magazine Volzin een journalistieke zoektocht naar een nieuw christendom. Ze doceert journalistiek en zingeving en coacht studenten aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Meer info op www.paulineweseman.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld