MENU

Retraite Innerlijke focus als kompas

Driedaagse met collagewerk. Na de zomer is alles weer van start gegaan. Er is veel te kiezen, veel te doen. Maar wat bezielt je echt? Een antwoord van binnenuit geeft richting en zorgt dat je met het leven kunt meebewegen, zonder jezelf te verliezen.


 “Waar wil ik me door laten leiden de komende tijd?” “Ga ik door op de weg die ik ben ingeslagen of is er iets anders aan de orde in mijn leven of werk?” “Wat bezielt me eigenlijk echt?” Het zijn vragen die na de zomer naar boven kunnen komen drijven. Dan is het tijd voor je binnenwereld. Tijd om met een milde blik je te bezinnen op een persoonlijk kompas. Met mindful bewegen, meditatie en collagewerk help ik je om je te openen voor jouw wijsheid. Als je je namelijk verbonden weet met een innerlijke focus, kan je beter meebewegen met hoe het leven komt.

Inhoud
Tijdens deze driedaagse maken we allereerst een pas op de plaats door te vertragen en te verstillen. Zo ontstaat contact met onze basis van rust en vrede. Van daaruit kijken we naar de persoonlijke ‘vruchten’ die in deze nazomer te plukken zijn. Dat maakt ruimte voor het verlangen dat diep in ons leeft. We stellen ons open voor de spontane impulsbewegingen die dan van binnenuit ontstaan. Zo kan zich een innerlijk focusbeeld vormen dat jou gaat helpen koers te houden.

Deze dagen zet jij jezelf met jouw persoonlijke onderzoek centraal.

Accreditatie via de SKGV wordt aangevraagd.

Voor jou, als je …..
- behoefte hebt aan bezinning op werk en leven;
- benieuwd bent naar welke focus jou kan helpen koers houden;
- een nieuwe, verdiepende collagevorm wilt leren;
- je meer wilt laten leiden van binnenuit.

Globaal programma

Donderdag
11.00 – 12.30 Welkom, kennismaken, inleiding thema
14.00– 16.00 Inleiding over stilte, Innerlijk ruimte maken en persoonlijke ‘vruchten’ oogsten
19.30– 20.30 Focusmeditatie op verlangen

Vrijdag
10.00 – 12.30 Visualisatie innerlijke focus
14.00 – 17.00 Focus in beeld met collagewerk
19.30 – 20.30 Focusmeditatie verdieping

Zaterdag
10.00 – 12.30 Concretisering focusbeeld naar eigen leven/werk
13.30 – 15.00 Oogsten en afronden

Tussendoor is er voldoende lege ruimte voor reflectie op eigen wijze, bv in de tuin, tijdens een wandeling of in de kapel.

Werkvormen
- Mindful bewegen mbv fijnzinnige bewegingsoefeningen uit Mindfulness, Hatha en Yin yoga en Embodiment stretching
- Aandachts- en ademmeditatie
- Visualisatie
- Collagewerk

Collagewerk: Niet het doel, maar de weg
Deze dagen werken we met collage als expressievorm. Hierbij gaat het niet over het bereiken van een mooi of perfect eindresultaat dat ergens aan voldoet. Wel gaat het over de weg, waarbij je jouw gevoelswereld stap voor stap in kleur en vorm weergeeft. Een creatief proces dus met een onbekend, maar door en door eigen resultaat dat richting geeft dit nieuwe jaar.

Joyce:
“De collagevorm die we gebruiken, is jaren geleden ontstaan tijdens een lange ziekteperiode. Iets creëren met mijn handen was toen niet mogelijk. Vanuit de diepe behoefte van binnenuit tot expressie te komen, ontstond het scheuren van papier. Dat kon ik nog, voor maximaal een half uurtje per dag. De collages ontstonden vervolgens stukje bij beetje. Het zijn eigenlijk meer scheurkunstwerkjes. Ik vergat de tijd bij het maken en het verlichtte mijn gemoed. De stappen ernaar toe heb ik zo uitgewerkt dat iedereen hierdoor geïnspireerd kan worden.”

Stille bedding
Tijdens deze tweedaagse nemen we buiten de groepsbijeenkomsten de stilte in acht. Dit betekent dat we in stilte samen eten en geen sociale communicatie onderhouden. Uit ervaring blijkt dat dit helpt om de aandacht te concentreren en te verdiepen. Als we geen sociale interactie hebben en even los van aanpassing mogen zijn, wordt je geest rustiger en kun je beter luisteren in het binnenste van jezelf. Je leiding komt dan van binnenuit. Puur en helder. Joyce zal hierover vertellen en je in begeleiden.

(Klooster Huissen faciliteert diverse stilteprogramma’s, waaronder dit weekend. Het klooster zelf is echter geen stilteklooster. Mogelijk hoor je daardoor iets van deelnemers uit andere groepen. Normaliter zorgt dat niet voor problemen.)

Reviews
- “Wat een mooie dagen waren dit. Er was tijd en ruimte voor mezelf. Heerlijk.”
- “Ik had hersteltijd nodig, en dat is het ook geworden.”
- “Mijn verlangen én koers zijn verdiept”
- “Ik ben normaal van de controle, maar nu voel ik me los en mild.”
- “Mooie opbouw van het programma, ontspannen begeleiding. Dank!”
- “Heel toepasselijk wat jij aandraagt, Joyce, ik kan weer vooruit.”

Neem gerust contact op met Joyce als je erover twijfelt of dit programma passend is voor jou (info@joycelakwijk.nl of 06-122198970)


Meer informatie

Datum

 • Donderdag 26 september 11.00 uur t/m zaterdag 28 september 2024 15.00 uur
  Code: 24074

Kosten

Meer info over tarieven

 • € 364,- Tarief A
 • € 464,- Tarief B
 • € 524,- Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Joyce Lakwijk begeleidt stilteretraites met mindful lichaamswerk, meditatie, natuurbeleving en expressie. Daarnaast heeft ze een coachpraktijk waar je individueel met vragen over keuzes, kwesties en communicatie terecht kunt. Ze laat je je essentie ervaren en helpt je om die verdieping concreet vorm te geven in dagelijks leven en werk. Ze gelooft dat gehoor geven aan de eigen inspiratie vervullend werkt en zo betekenis heeft voor de ander en de maatschappij. Verder begeleidt ze geestelijk verzorgers en predikanten met belichaamde spiritualiteit in supervisie en meditatieve intervisie. Voor meer informatie: www.joycelakwijk.nl en info@joycelakwijk.nl
   

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld