MENU

Dompelweek - De kloosterweek die je schoonspoelt

Vijf dagen in het ritme van het klooster. Kennismaking met oude bronnen. Verstilling, verdieping, verrijking. En ook: fysiek aan de slag in het klooster zelf.


Voel je je geïnspireerd door wat kloosters te bieden hebben?
Verlang je ernaar om daar dieper in te duiken en zelf iets te ervaren van de kracht ervan?
Zou je iets van die oude wijsheid willen toepassen in je eigen leven?

Als je op één van deze vragen met ‘ja’ kunt antwoorden, ben je van harte welkom bij de Dompelweek. De naam zegt het al: je dompelt je onder in het kloosterritme en stelt je open voor een nieuwe, verfrissende belevenis.

Hoe verloopt de Dompelweek?
De dagen hebben bij dit programma een vast ritme, waarbij we de dagorde van Klooster Huissen aanhouden, voor wat betreft getijdengebed en maaltijden. Daarnaast heeft elke dag een ander thema, dat je steeds dieper laat kennismaken met de kloostertraditie.

De ochtend begint met een korte inleiding op het thema van de dag, gevolgd door een gesprek, om de eerste vragen die daar bij opkomen te bespreken. Je krijgt enkele teksten over het dagthema, waar je zelf mee aan het werk gaat op je kamer, in onze ‘huiskamer’ of, als het mooi weer is, buiten. In de ochtend ben je hiermee bezig, in stilte.

De middag is een combinatie van ‘lege tijd’ en ‘zelfreflectie’. Bij de ‘zelfreflectie’ wordt gevraagd naar jouw eigen gedachten, gevoelens en ervaringen ten aanzien van het dagthema. Je werkt dat uit voor jezelf, op een manier die past bij jou. Al deze dingen doe je in je eigen tempo en ritme. Omlijst door de vaste programmaonderdelen is er namelijk altijd de vrijheid om je tijd in te delen naar eigen inzicht. Ook kun je intekenen voor een persoonlijk begeleidingsgesprek met Maria van Mierlo.

Aan het einde van de middag is er dagelijks een terugkom-moment. Dit onderdeel is optioneel, maar voor velen is het fijn om even weer de anderen te zien en te kunnen uitwisselen over hoe de dag verliep. Dit is ook het moment voor eventuele vragen die in de loop van de dag in je zijn opgekomen.

Overdag houden we vast aan de stilte – ook onderling – maar ’s avonds is er gezamenlijk koffie/thee drinken voor de groep, in de zaal die deze week onze ‘huiskamer’ is. Er mag gelachen worden. :-)

Wat zijn de thema’s van de Kloosterweek?
Er zijn vijf thema’s, verdeeld over zes dagen. Achtereenvolgens komen aan de orde:
- Gebed
- Contemplatie en meditatie
- Eenvoud
- Omgaan met anderen
- Arbeid

Bij deze thema’s kijken we tijdens het ochtendprogramma eerst naar wat de traditie er zelf over zegt; je krijgt teksten aangereikt bij het thema en gaat daarmee aan de gang. Ook werk je elk thema uit voor jezelf. Je krijgt hiervoor een heldere werkwijze mee, zodat je een goede, ervaringsgerichte verdiepingsslag kunt maken, waar je werkelijk iets mee ‘kunt’ als je na een week weer naar huis gaat. We maken bij elk thema ook ruimte voor praktijkgerichte oefeningen. Dus ga er maar van uit dat je bij ‘arbeid’ ook fysiek aan het werk gaat in het klooster. De dag waarbij het gaat over omgaan met anderen wordt begeleid door psycholoog Marcus Belle.

De kracht van de Dompelweek
Een belangrijk verschil met andere retraites van Heb Het Hart is de duur van dit programma. Je bent zes dagen en vijf nachten in het klooster. Dat doet iets met je, zelfs ongeacht het inhoudelijk programma. Alleen al het ‘er zijn’ zal zijn werking hebben in jou. We nemen daar ook de tijd voor, om het klooster ‘te ondergaan’, om stil te staan bij wat er in de afgelopen eeuw gebeurde op deze plek. We worden deel van de omgeving, we genieten van de tuin, van de mensen, de maaltijden.

Kom zonder plan of voornemen naar deze retraite. Het enige wat je nodig hebt is de bereidheid je over te geven aan iets wat groter is dan jij, de bereidheid mee te gaan in wat gevraagd wordt en een verlangen naar handvatten voor een leven vanuit liefde en zachtheid.

Disclaimer: je duikt in het kloosterritme, maar bent na een week natuurlijk geen monnik.

Fundament van de Dompelweek
De teksten en thema’s die je aangereikt krijgt tijdens de Dompelweek, zijn grotendeels afkomstig uit de benedictijnse traditie (500 nC) en de woestijntraditie (200 nC) die daaraan ten grondslag lag. Beproefde wijsheid, die eeuwen doorstaan heeft en voor mensen van vandaag nog net zo bruikbaar en wijs kan zijn als voor mensen van toen. Naast de benedictijnse (christelijke) spiritualiteit wordt geput uit oosterse tradities, onder andere in de wijze van mediteren. Het programma is ontwikkeld door begeleidster Maria van Mierlo. Zij is cisterciënzer leek en leeft vanuit de benedictijnse spiritualiteit. In haar retraites en begeleidingswerk helpt ze mensen bij de vertaalslag van de oude teksten naar het leven van nu.

Wat is de Kloosterweek NIET?
Let op. De Kloosterweek richt zich niet op een bepaalde vraag waar je mee worstelt en is ook niet bedoeld voor mensen die toe zijn aan ‘even rust’. Hiervoor zijn andere programma’s beter geschikt. Als je een vraag of een dilemma hebt, of met een bepaald thema aan de slag wilt, kun je bijvoorbeeld meedoen aan retraite Neem de Afslag of retraite Brieven aan Benedictus. Ook is er de Individuele Retraite, waarbij je enkele dagen (in een groep) op jezelf kunt zijn.

Wat is de Kloosterweek WEL?
Een week waarin je je overgeeft aan een kloosterlijk ritme
- Een week waarin je kennis maakt met oude wijsheidsbronnen
- Een week waarin je leert hoe de wijsheid te vertalen naar je eigen leven
- Een week die de ziel voedt en het lichaam kalmeert
 -En sowieso: Een week die je nooit meer vergeet

Meenemen:
Makkelijke kleding (voor de meditaties)
- Schoenen die geen lawaai maken in een kloostergang
- Wandelschoenen als je ze hebt en denkt ook buiten te komen (niet verplicht)
- Schrijfspullen (papier/notitieboekje, pen) en tekenspullen


Meer informatie

Datum

 • Zondag 8 oktober 19.30 uur t/m vrijdag 13 oktober 2023 16.00 uur
  Code: 23106

Kosten

 • € 499,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
 • € 599,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
 • € 699,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Maria van Mierlo is cisterciënzer leek, zij begeleidt retraites en is geestelijk begeleider en gecertificeerd Vertrouwenspersoon. Ze maakt in lezingen en artikelen kloosterlijke spiritualiteit verstaanbaar in onze tijd. Info: www.mariavanmierlo.nl

  De dag over 'omgaan met anderen' wordt mede begeleid door:


  Marcus Belle is psycholoog en psychotherapeut, trainer voor bedrijfsleven, overheid en gezondheidszorg.

  Lees meer over dit programma op de site van Heb Het Hart

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld