MENU

Meerdaagse Individuele Retraite

De Individuele Retraite is er voor wie een paar dagen ‘het klooster in’ wil om tijd te nemen voor het eigen innerlijk. Je leeft zonder de afleidingen van het gewone leven, in de veilige structuur van het kloosterritme. Open, stille dagen zonder groepsprogramma.


De Individuele Retraite biedt je een korte periode van kalmte, waarin je kunt bezinnen en verstillen. Deze dagen zijn een klassieke retraite in de oude, kloosterlijke zin van het woord. Je zoekt de eenzaamheid op. Er zijn geen (creatieve) activiteiten, er is geen groepswerk, je mag je eigen proces voor jezelf houden als je dat wilt. De leegte en de stilte van deze dagen mogen hun werk doen in jou.

Er is dus niet veel sturing, maar toch gebeurt er veel. Het leven in een klooster vraagt veel heen en weer lopen tussen kapel, refter, je kamer - en weer terug. Bereid je daar innerlijk alvast op voor. We zijn tijdens dit programma in stilte, maar je bent dus niet 24/7 op je kamer. Steeds is er de bedding van het getijdengebed, maaltijden en meditaties. Ook maak je bij aanvang van de retraite kennis met de anderen die dit programma tegelijkertijd met jou volgen en is er een gezamenlijke evaluatie aan het einde. Er zijn maximaal twaalf deelnemers. Met hen bouw je, ook zonder onderling te spreken, ongemerkt een bijzondere band op deze dagen.

Op de tweede en derde dag van deze retraite wordt er (optioneel) 's ochtends een tekst aangeboden uit de kloostertraditie. We doen dit volgens de regels van de lectio divina; een manier van lezen waarbij je steeds dieper in de woorden afdaalt, totdat je bij het punt komt waarop je voelt wat de tekst jou te zeggen of te leren heeft. Daarnaast kun je intekenen voor een persoonlijk begeleidingsgesprek. Tijdens dat gesprek spreek je uit wat zich aandient. De begeleider kijkt en luistert naar jouw proces en helpt je om het licht van de liefde te laten schijnen over eventuele pijnpunten.

Dagorde
07:00 Groepsmeditatie
08:00 Lauden
08:30 Ontbijt
12:10 Middagdienst
12:30 Middagmaal
17:30 Avondmaal
18:30 Vespers
20:00 Groepsmeditatie

NB De optionele onderdelen zijn niet opgenomen in deze dagorde.

Accreditatie via de SKGV wordt aangevraagd.


Meer informatie

Data

 • Zondag 9 juni 19.30 uur t/m woensdag 12 juni 2024 16.00 uur
  Code: 24025
 • Zondag 1 september 19.30 uur t/m woensdag 4 september 2024 16.00 uur
  Code: 24026
 • Maandag 28 oktober 19.30 uur t/m donderdag 31 oktober 2024 16.00 uur
  Code: 24027
 • Zondag 1 december 19.30 uur t/m woensdag 4 december 2024 16.00 uur
  Code: 24028

Kosten

Meer info over tarieven

 • € 439,- Vast tarief
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Maria van Mierlo (cisterciënzer leek) begeleidt in Huissen meerdere programma's. Zij is geestelijk begeleider, gecertificeerd Vertrouwenspersoon en coach. In lezingen, artikelen en haar preken maakt ze kloosterlijke spiritualiteit verstaanbaar in onze tijd. Info: www.mariavanmierlo.nl en www.hebhethart.nu

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld