MENU

Kloostersessie Het gaat beter met de wereld dan je denkt

Terwijl velen somber zijn over onze toekomst, boeken we op tal van terreinen enorme vooruitgang. Wereldwijd worden we gezonder, veiliger, welvarender, ouder. Waarom weten we dit niet? Welke rol spelen de media in ons wereldbeeld? En hoe gaan we in gesprek met somberaars, zwartkijkers en complotdenkers?


Wereldwijd worstelen we met forse problemen: van oorlog en aanhoudende armoede tot klimaatverandering. Die problemen maken ons somber. Vier op de tien jongeren overweegt geen kinderen te nemen ‘omdat zij toch geen toekomst hebben’.

Tijdens deze kloostersessie ‘Het gaat beter met de wereld dan je denkt’ verschaffen we éérst een meer optimistische blik op onze wereld. Zo zijn we op tal van punten heel veel beter af dan onze ouders en voorouders. Onze levensverwachting blijft maar stijgen, de wereldwijde armoede blijft dalen en we lossen het ene milieuprobleem na het andere op. In rijke landen zetten we inmiddels interessante stappen richting herstel van onze biodiversiteit en minder uitstoot van CO2.

Vervolgens concentreren we ons over de vraag waar ons sombere wereldbeeld vandaan komt. Uitgebreid analyseren de rol van de media en hanteren daarbij het oude motto van de Amerikaanse schrijver Mark Twain: ‘wanneer je de kranten niet leest, ben je niet geïnformeerd. Wanneer je de kranten wel leest, ben je verkeerd geïnformeerd’.

Tenslotte onderzoeken we onze waarden. Want spreken over vooruitgang is vooral spreken over wat we werkelijk belangrijk vinden. We eindigen met de vraag: hoe communiceren we met mensen die wegzinken in argwaan en pessimisme, die denken in complotten of die zich volledig van de wereld afsluiten?

Tijdens deze kloostersessie word je opgeladen met een meer optimistisch en daadkrachtig wereldbeeld. Je leert om mondiale problemen en oplossingen in een breed historisch perspectief te zien en hoe de media onze blik op de werkelijkheid vormgeven. Na afloop weet je hoe je je inspiratie en nieuwe inzichten over kunt brengen op publiek, collega’s, leerlingen of partners.

De kloostersessies bestaan uit meerdere minicolleges, inspiratiesessies, gesprekken, korte wandelingen, film, avondmaaltijden, ontbijt, lunch, koffie en een drankje in de avond. De groepen bestaan uit ongeveer twaalf personen. Uit respect voor de gastvrijheid van de religieuzen nemen we deel aan enkele vieringen.

Ervaringen van deelnemers:

Deelnemer Pieter Bon maakte tijdens zijn deelname aan ‘De wereld staat er beter voor dan je denkt’ de podcast ‘Kloosterdagen’. Hier kun je hem beluisteren.

Claire: Ik ga naar huis met een optimistischer wereldbeeld. Zaken staan nu in breder perspectief. Zorgen en angsten hoeven niet weg maar wijzen juist in de richting van je waarden. Door te luisteren en nieuwsgierig te zijn naar die waarden van een ander, vind je vaak de verbinding, Inspirerend, leerzaam en bemoedigend. Dank jullie wel!

Truus: De kloosterdagen klinken nog na in mijn hoofd en gemoed, Ze vergezellen mij bij wat ik doe. Hier en daar stromen de woorden over wat ik heb gehoord, gezien, ervaren en gedacht. Dan weer ben ik stil en schouw toe, wik en weeg. Het waren mooie, intense dagen, die eindeloos lang leken en toch ook weer zo voorbij waren. Hartverwarmende ontmoetingen, inspirerend gedachtengoed.

Michiel: Even weg uit de waan van de dag. Hoe gaat het nu echt met ons klimaat, armoedebestrijding en sociale ongelijkheid? Drie inspirerende dagen in het klooster onder de bezielende leiding van Ralf Bodelier. Veelal filosofisch, soms humoristisch en altijd betrokken. De zoektocht naar feiten en waarden, kortom: het échte nieuws. Een must voor elke journalist.

Claire: ‘Mij is het goed bevallen om zo 48u ondergedompeld te worden in een andere manier van kijken. De gesprekken, de bevlogenheid van het team van WBN en de mooie groep. Met andere ogen ga ik ‘het nieuws’ weer mondjesmaat aan en ben ook kritischer voor mijn eigen ‘filter’ op wat ik als positief nieuws bestempelde. Heel fijn om jullie te leren kennen’


Meer informatie

Datum

 • Woensdag 10 januari 15.00 uur t/m vrijdag 12 januari 2024 15.00 uur
  Code: 24189

Kosten

 • € 575,- Vast tarief
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Dr. Ralf Bodelier is filosoof en schrijver. Zijn laatste boek heet: ‘Lang Leve de Mens.‘ Bodelier doceert aan verschillende onderwijsinstellingen en is essayist voor de Groene Amsterdammer en de Volkskrant. www.curicos.com  ralf@curicos.nl


  Dr. Mirjam Vossen 
  is sociaalgeograaf en mediawetenschapper. Ze onderzoekt hoe de media ons beeld van de wereld beïnvloeden. Haar specialiteit is framing van armoede, energie en migratie. www.curicos.com  mirjam@curicos.nl


  Felix Meurders 
  is radio- en televisiepresentator bekend van oa ‘Kassa!’ en ‘Spijkers met Koppen’. Op zaterdag presenteert hij ‘FM op 5’ op Radio5. Meurders zet zich in voor thema’s als honger, armoede en klimaatverandering.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld