MENU

De onzin van geluk en de zin van het bestaan

(met Viktor Frankl als leidraad).
Er moet mij iets van het hart. Tegenwoordig MOETEN we succesvol en gelukkig zijn. Als ik het niet ben, heb ik geen uitzicht op het optimale genot en dan ben ik een loser. Alsof succes en geluk maakbaar ZIJN. 


De bekende psychiater en Auschwitz-overlevende Viktor Frankl zegt dat het leven zijn zin krijgt wanneer je met een goede manier om kan gaan met lijden. En hij kan het weten. Iedereen heeft in zijn leven met lijden en ongeluk te maken en soms komt het heel onverwachts en juist dat kan een enorme impact op je leven hebben. Daarmee te dealen heeft pas echt zin en geeft je kracht voor de toekomst. Op  grond van zijn kampervaringen heeft Frankl het boek: ‘De zin van het bestaan; een inleiding tot de logotherapie. (1945/2005)’geschreven. Zelfs in een concentratiekamp heeft het leven zin en kan je het lot in eigen handen nemen.  Logos betekent niet alleen woord maar ook betekenis en volgens de logotherapie is het streven naar de zin van het leven de primaire motivatiekracht waarover de mens beschikt (en niet de lust van Freud).  Zin en betekenis geven aan je leven is een actieve bezigheid; een ontdekkingstocht. 
Die tocht gaat via drie wegen:
1) Ervaren van liefde en het bijzondere (tussen mensen, in natuur, in de cultuur, in het geloof, in de spiritualiteit).
2) Accepteren van het lijden en formuleren wat voor kracht dat met zich meebrengt.
3) Het formuleren van een toekomstig hoger doel.

Op deze dag gaan we aan de hand van Frankl deze ontdekkingstocht maken via het delen van het eigen verhaal. Wat is voor jou de zin van het bestaan? 


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Ignace de Haes is werkzaam bij de Radboud Universiteit als loopbaanbegeleider bij de faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Daarnaast schrijft hij blogs, geeft hij lezingen, workshops, bezinningsweekenden, coaching en advies op het gebied van levensloop, zingeving en storytelling.
    ignacedehaes.ruhosting.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld