MENU

Meerdaagse retraite Filosofische Levenskunst

Hoe helpen ideeën uit de Griekse filosofie om je leven hier en nu vorm te geven? Tijdens deze retraite ontdek je het!
Gedurende vier dagen leer je ideeën uit de Griekse filosofie kennen die je helpen in je dagelijkse leven. Hoe word je dankbaarder, leef je zonder oordelen, leer je accepteren en heb je genoeg aan jezelf? Je treedt in de voetsporen van de oude Atheners die zich terugtrokken in filosofische scholen om nieuwe manieren van leven te ontdekken en te oefenen. Tijdens deze dagen onderzoek je met elkaar wat je helpt om een aangenaam leven te leiden.

De dagen worden bepaald door het vaste kloosterritme:
08.00 uur lauden
08.30 uur ontbijt
12.30 uur maaltijd
17.30 uur maaltijd
18.30 uur vespers

Het programma:

Donderdagavond 
Tussen de sterren hangen 
We starten de retraite met een introductie in de filosofische levenskunst en met de vraag hoe het denken van Plato jou zou kunnen geruststellen. 

Vrijdagochtend
Het vinden van de gulden middenweg
Op vrijdagochtend duiken we de deugdethiek van Aristoteles in. Hoe kan zijn opvatting over het juiste midden jou helpen je dagelijkse handelen vorm te geven? 

Vrijdagmiddag
Intuïtief schilderen
Op vrijdagmiddag ga je uit je hoofd en ambachtelijk aan het werk met je creativiteit.  

Vrijdagavond
Leren accepteren
De Stoïcijnen ontwikkelden vele oefeningen om onze gemoedsrust te bevorderen. Op vrijdagavond leer je een aantal Stoïcijnse oefeningen kennen en ervaren. 

Zaterdagochtend
Oefening in dankbaarheid
Door de filosofie van Epicurus te integreren in je dagelijkse leven krijg je meer oog voor wat er al is, in plaats van je steeds druk te maken om wat er (nog) niet is. Op deze ochtend word je uitgedaagd om te  bedenken wat dit voor jou persoonlijk betekent. 

Zaterdagmiddag
Wandelen of mountainbiken
Op zaterdagmiddag is het tijd voor een fysieke activiteit. Je kunt kiezen voor een prachtige wandeling in de omgeving of een sportieve mountainbike-workshop. 

Zaterdagavond
Oordeelloos leven en genoeg hebben aan jezelf
Op de laatste avond van de retraite onderzoek je wat je kunt leren van de oordeelloosheid van de Sceptici. We eindigen de retraite met een onorthodoxe methode van de Cynici die je onafhankelijkheid bevordert.  

Zondagochtend
Voornemens  
Op de laatste ochtend van de retraite stel je naar aanleiding van deze retraite enkele concrete voornemens op die je meeneemt naar huis. 


Meer informatie

Data

  • Donderdag 13 augustus 18.00 uur t/m zondag 16 augustus 2020 13.30 uur
    Code: 20207
  • Donderdag 3 december 18.00 uur t/m zondag 6 december 2020 13.30 uur
    Code: 20208

Kosten

Begeleiding


  • Lammert Kamphuis
    is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. www.lammertkamphuis.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld