MENU

Retraite Kennismaken met Meester Eckhart

De middeleeuwse mysticus Meester Eckhart staat de laatste jaren volop in de belangstelling. Mensen ervaren ruimte in zijn woorden. Ruimte in het geloof, de omgang met God, het denken over jezelf. Ga mee op een ontdekkingsreis door zijn werk.
De Dominicaan Meester Eckhart leefde rond het jaar 1300. Je zou zeggen dat zijn werk inmiddels wel verjaard is, maar niets is minder waar. Sterker nog: zijn populariteit is de afgelopen decennia alleen maar toegenomen. Wat hij schreef over God en mens is nog steeds actueel. Eckhart combineert een grote liefde voor God met een scherp inzicht in de menselijke ziel. Mensen herkennen in zijn woorden iets van zichzelf, iets van God, iets waarnaar zij verlangen. Zijn woorden zijn zo open dat hij velen aanspreekt, hoe verschillend hun achtergrond en kerkelijke betrokkenheid ook is.

Over zeven eeuwen heen spreekt Meester Eckhart dus tot ons hart. Maar zijn woorden zijn geen eenvoudige kost. Integendeel. Je moet je tanden erin zetten en ze herkauwen, maar dan blijken ze zeer voedzaam. Dat wil niet zeggen dat je heel intelligent moet zijn om zijn woorden te ‘begrijpen’. Het verstand zit ons eerder in de weg. We proberen dus ook niet na te denken over de teksten van Eckhart; de insteek van deze dagen is eerder: wat gebeurt er in mij als ik deze teksten tot me neem? Wat zegt Eckhart tot mijn ziel? Waag je de sprong: je denken loslaten en gaan ervaren?

Marga Haas is thuis in het werk van deze middeleeuwse mysticus. In twee dagen laat ze de deelnemers aan deze retraite kennismaken met zijn werk. We lezen delen van zijn werk uit de prekenbundel ‘Over God wil ik zwijgen’. Bij aanvang van de retraite ontvangen de deelnemers een exemplaar daarvan. Stiltemeditatie maakt deel uit van dit programma.

Wie wil, kan een bewijs van deelname ontvangen (13,5 studiebelastingsuur).

Opbouw van de dagen
08.00 uur: lauden
08.30 uur: ontbijt
10.00-12.30 uur: programma
12.30 uur: maaltijd
15.00-17.30 uur: programma
17.30 uur: maaltijd
18.30 uur: vespers
19.30-21.00 uur: programma

Reacties van deelnemers: 
‘Marga werkt van binnenuit en dat is voelbaar.’
‘Goede balans tussen stilte en reflectie enerzijds en uitwisseling en gesprek anderzijds.’
‘Thuiskomen.’


Meer informatie

Kosten

  • € 299,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 386,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 446,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Marga Haas
     is theologe en verdiept zich in de mystiek. Ze (s)preekt en schrijft er inspirerend over. Ze publiceerde ‘God en ik, wij zijn één. Veertig dagen met Meester Eckhart’. Zie www.margahaas.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld