MENU

Kloostermiddag Licht dat ogen opent!

Geannuleerd

Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Dominicaan Henk Jongerius verschijnen op 11 december een nieuw boek én een bundel met nieuwe liturgische liederen van zijn hand.


Het Boek “Licht dat ogen opent” is een meditatieboek over de eerste brief van Johannes, met veel poëzie als illustratie van de teksten uit de brief, die het karakter heeft van een liefdesverklaring. De bundel bevat 14 nieuwe liturgische liederen die op muziek gezet zijn door de bekende componist Chris van Bruggen.

We vieren in de kapel van het Dominicanenklooster Huissen de verschijning van het boek en de bundel tijdens een feestelijke kloostermiddag. Het boek en de bundel worden gepresenteerd. We zingen uit de bundel nieuwe liederen, onder leiding van Chris van Bruggen en Anneke van der Heide. Er is een lezing van trappist br. Bruno Wilderbeek over het boek. Verder is er muziek door Reinhilde Zevenbergen (harpiste).

De middag start om 14.00 uur (inloop met koffie en thee vanaf 13.30 uur) en eindigt om 16.30 uur met een kort meditatief moment, gevolgd door een borrel met de gelegenheid om Henk te feliciteren. Tijdens de middag zijn het boek en de bundel te koop.

Over het boek "Licht dat ogen opent"
Henk Jongerius mediteert in dit boek over de eerste brief van Johannes in het Nieuwe Testament: een meditatie over een brief die zelf al een mijmerend mediteren is over de dragende woorden van gelovig in het leven staan. Geen verhandeling over geloofswaarheden, maar eerder een getuigenis van een mens die vol is van Gods omgang met mensen en ons daarin mee wil nemen. Het ruime aanbod van poëzie als illustratie en uitleg bij de tekst van Johannes onderstreept het karakter van dit boek. De poëzie van Martinus Nijhoff is daarbij als commentaar, verheldering, illustratie, nooit ver weg en vormt daarmee een belangrijke schakel. De joodse denker Abraham Heschel wordt als getuige-deskundige opgeroepen. Ook andere dichters worden geciteerd die daarmee de tekst van de brief extra diepgang verlenen. Licht dat ogen opent is geen leesboek om in één adem uit te lezen. Daarmee zou de diepgang van de teksten geweld worden aangedaan. Geen pageturner dus! Wel een meditatieboek dat een ‘vertragende’, ‘herkauwende’ manier van lezen van de tekst vraagt. In plaats van dat ik de tekst ‘lees’, wil de tekst mij ‘lezen’. De Bijbelse grondwoorden zoals Johannes die in zijn brief naar voren brengt, wijzen daartoe een weg. Het is de moeite waard om die opnieuw te doordenken. Zo’n grondwoord is ‘liefde’. God is liefde: wie in de liefde woont, woont in God en God is met hem. Daarmee heeft Johannes woorden gevonden die het diepste geheim van Jezus’ leven onder woorden brengen. Een hoogtepunt van de brief, die het karakter heeft van een liefdesverklaring! Liefdesverklaringen drukken zich wellicht het best uit in poëtische taal. Henk Jongerius legt daar in dit boek op overtuigende wijze getuigenis van af.


Meer informatie

Datum

  • Zaterdag 11 december 2021 14.00 uur
    Code: GEANNULEERD

Kosten

Begeleiding  • Henk Jongerius
    (liturgist, publicist, cantor en meditatieleraar) is dominicaan en was jarenlang werkzaam in de toerusting en vorming van vrijwilligers in pastoraat en liturgie. Hij leidt een Bijbels Leerhuis in Huissen en Utrecht. Van zijn hand verschenen vele liturgische liederen, gebeden en artikelen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld