MENU

Via inzicht naar verbinding - Omgaan met eenzaamheid

“Mijn lot is mijn lot en niemand kan voor mij doodgaan”- aldus Hilde de Vocht, lector verpleegkunde in 2016, wanneer zij weet dat zij binnenkort gaat sterven. Het woord eenzaamheid kennen we allemaal. Maar wat betekent eenzaamheid aan het levenseinde. Zijn er verschillende soorten eenzaamheid? Wat is eenzaamheid voor jou? En hoe verhoudt dit zich tot de ander, tot de eenzaamheid van degene die gaat sterven, waar jij zorg aan verleent. In de training zoeken we naar de verbinding in eenzaamheid, we kijken hoe we mensen kunnen opzoeken in hun verlatenheid. We streven niet naar het oplossen van eenzaamheid, maar gaan na hoe je hierin met compassie naast iemand kunt staan. Naast het gesprek met elkaar kijken we naar eenzaamheid in de theorie, in de kunst en literatuur.Verdiepings-tweedaagsen voor vrijwilligers werkzaam rond het levenseinde

Vanaf 2023 zijn er in het Dominicanenklooster Huissen 4 inspirerende verdiepings-tweedaagsen voor vrijwilligers werkzaam rond het levenseinde, rondom de onderstaande thema’s:

Durft de vrijwilliger zich als luisterend instrument in te zetten? Kent de vrijwilliger zichzelf in de wederkerigheid van de relatie? Is de vrijwilliger in staat om te reflecteren op ontvangen en geven? Deze fundamentele vragen vormen de rode draad in de vier verdiepingsdagen.


Meer informatie

Datum

 • Woensdag 15 februari 10.00 uur t/m donderdag 16 februari 2023 17.00 uur
  Code: PJ2308

Kosten

 • € 180,- Vast tarief
 • Inclusief maaltijden en overnachting op een 1-persoonskamer.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding

 • Anne Goossensen werkt als hoogleraar Informele zorg & Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, en als lector Verlieskunst bij HBO Drechtsteden. Als vrijwilliger heeft ze de compassionate community Villa TrösT opgericht, waar mensen terecht kunnen na een verlies.

  Ben de la Mar is initiatiefnemer van Stichting Luistergoud, een stichting die een breed palet van luistertrainingen aanbiedt in het vrijwilligerswerk waaronder hospices. Daarvoor was hij 30 jaar o.a. als trainer voor vrijwilligers betrokken bij het werk van de Telefonische Hulpdiensten in binnen- en buitenland.

  Anne Remijn is rouwtherapeut en trainer. Zij heeft haar praktijk Eb en Vloed in Voorschoten en begeleidt individuen, paren, gezinnen en groepen bij rouwprocessen. Ze geeft trainingen over rouw en verlies aan diverse doelgroepen, verzorgt lezingen en is schrijfster van een aantal boeken met verlies als thema.

  Marja van der Vorst is psychiatrisch verpleegkundige en heeft gewerkt als rouwbegeleider. Zij heeft verschillende opleidingen en trainingen gevolgd op het gebied van rouw en . van een hospice en hierover een aantal boeken geschreven. Sinds een jaar is ze met vervroegd pensioen; ze neemt momenteel interviews af over het leven in de aanloop naar en na pensioen.

  Annemarie Hidding was 15 jaar adjunct-directeur De Luwte, Hospice & Thuis. Ze is mede-auteur van “Dorst of doodsangst” waarin een methodiek wordt aangereikt voor het onderkennen van signalen van spirituele vragen bij mensen in de terminale fase. Momenteel is ze maatschappelijk werker in de setting van geriatrische revalidatie en verpleeghuiszorg bij SZR (Tiel e.o.).

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld