MENU

Levenseinde en eenzaamheid

Deze tweedaagse training is speciaal voor hen die werkzaam zijn rond het levenseinde, denk aan hospicemedewerkers of -vrijwilligers. Maar ook aan vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg. De training biedt inspiratie voor het omgaan met eenzaamheid aan het levenseinde. We werken met het boekje 'Mijn antwoord op eenzaamheid is liefde'. Voor vrijwilligers en andere geïnteresseerden.

 
“Mijn lot is mijn lot en niemand kan voor mij doodgaan”- aldus Hilde de Vocht, lector verpleegkunde in 2016, wanneer zij weet dat zij binnenkort gaat sterven. Het woord eenzaamheid kennen we allemaal. Maar wat betekent eenzaamheid aan het levenseinde. Zijn er verschillende soorten eenzaamheid? Wat is eenzaamheid voor jou? En hoe verhoudt dit zich tot de ander, tot de eenzaamheid van degene die gaat sterven, waar jij zorg aan verleent. In de training zoeken we naar de verbinding in eenzaamheid, we kijken hoe we mensen kunnen opzoeken in hun verlatenheid. We streven niet naar het oplossen van eenzaamheid, maar gaan na hoe je hierin met compassie naast iemand kunt staan. Naast het gesprek met elkaar kijken we naar eenzaamheid in de theorie, in de kunst en literatuur.

Verdiepings-tweedaagsen over thema's rond het levenseinde
Ook in 2024 zijn er in het Dominicanenklooster Huissen inspirerende verdiepings-tweedaagsen over thema's rond het levenseinde:


De volgende fundamentele vragen vormen de rode draad in de vier verdiepingsdagen:
- Durf je je in te zetten als luisterend instrument?
- Ben je in staat om te reflecteren op ontvangen en geven?
- Ken je jezelf in de wederkerigheid van de relatie?

Verdiepings-tweedaagsen over thema's rond het levenseinde

Levenseinde en eenzaamheid maakt deel uit van de verdiepingsreeks over thema’s rond het levenseinde. Waardevol is om samen met deze vragen aan de slag te gaan, maar ook om ervaringen uit te wisselen met vakgenoten.

Bijdragen aan een liefdevollere samenleving

Vanuit het klooster dragen we graag bij aan een liefdevolle samenleving. Dit doen we onder andere door projecten op te zetten voor dragende zorgverleners zoals mantelzorgers en mensen die werkzaam zijn rondom het levenseinde. Zij leveren een waardevolle bijdrage aan de samenleving. Wij vinden het belangrijk dat zij uit- en toegerust worden om hun taak goed uit te kunnen voeren.

Gratis boekje 'Zien en zijn'

De publicatie ‘Zien en Zijn’ onderzoekt de geleefde ervaring van vrijwilligers die werkzaam zijn in het hospice en de waarde die zij toevoegen aan de zorg rondom het levenseinde. In het boekje komen vrijwilligers aan het woord en wordt theoretische verdieping gegeven. Tenslotte biedt het handvatten voor reflectie op de praktijk van het ‘Er zijn’. Een aanrader voor iedereen met interesse of ervaring in de zorg in de laatste levensfase. > Vraag het gratis boekje aan via deze link. 


Meer informatie

Datum

  • Woensdag 13 maart 10.00 uur t/m donderdag 14 maart 2024 17.00 uur
    Code: PJ2405

Kosten

  • € 195,- Vast tarief
  • Inclusief maaltijden en overnachting op een 1-persoonskamer.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Anne Goossensen werkt als hoogleraar Informele zorg & Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek. Als vrijwilliger heeft ze de compassionate community Villa TrösT opgericht, waar mensen terecht kunnen na een verlies.

    Sylvie de Kubber werkt als geestelijk verzorger in de psychiatrie in Rotterdam. Daarnaast is ze docent aan de Universiteit voor Humanistiek en trainer. Haar aandachtsgebied is zorg voor zingeving.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld