MENU

Levenseinde en machteloosheid

Machteloosheid aan het levenseinde kent verschillende vormen die de stervende niet altijd ten goede komen. In deze tweedaagse reflecteren we op aanleidingen, reacties en doorwerkingen van machteloosheid op basis van het boekje 'Holimozes, nee!'.  Voor vrijwilligers en andere geïnteresseerden. 
Machteloosheidservaringen kunnen een diepere innerlijke laag raken waardoor situaties je lang bijblijven. Het stilstaan bij de werkelijke impact van zo’n ervaring, waarbij je wrijving voelt, aanloopt tegen grenzen van je eigen kunnen, willen of verdragen, vormt de kern van deze trainingsdagen. Je onderzoekt je eigen reacties op machteloosheid. Je leert hoe diepgaand kijken je perspectief op de ervaring van machteloosheid kan transformeren door middel van aangereikte reflectie-oefeningen. Een ervaring van machteloosheid kan zo een middel worden tot persoonlijke groei en de weg openen om nog meer beschikbaar te zijn voor de stervende en diens naasten.

Verdiepings-tweedaagsen over thema's rond het levenseinde
Vanaf 2023 zijn er in het Dominicanenklooster Huissen inspirerende verdiepings-tweedaagsen over thema's rond het levenseinde:

De volgende fundamentele vragen vormen de rode draad in de vier verdiepingsdagen:
- Durf je je in te zetten als luisterend instrument?
- Ben je in staat om te reflecteren op ontvangen en geven?
- Ken je jezelf in de wederkerigheid van de relatie?

 

Klik op de flyer voor meer informatie over de tweedaagsen:


Meer informatie

Datum

  • Donderdag 18 januari 10.00 uur t/m vrijdag 19 januari 2024 17.00 uur
    Code: PJ2402

Kosten

  • € 180,- Vast tarief
  • Inclusief maaltijden en overnachting op een 1-persoonskamer.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Anne Goossensen werkt als hoogleraar Informele zorg & Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, en als lector Verlieskunst bij HBO Drechtsteden. Als vrijwilliger heeft ze de compassionate community Villa TrösT opgericht, waar mensen terecht kunnen na een verlies.

    Sylvie de Kubber werkt als geestelijk verzorger in de psychiatrie in Rotterdam. Daarnaast is ze docent aan de Universiteit voor Humanistiek en trainer. Haar aandachtsgebied is zorg voor zingeving.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld