MENU

Tweedaagse winterschool

Van generatie op generatie – de maatschappelijke context van generaties in Nederland in contextueel perspectief.
Een tweedaagse verzorgd door Stichting Contextueel pastoraat in Nederland. In deze winterschool bestuderen en trainen de deelnemers aan de hand van literatuur en casuïstiek hoe het contextueel-pastorale perspectief pastores helpt in hun reflectie en hun werken met mensen uit verschillende generaties.
Mensen leven in generaties en generaties volgen elkaar ‘dakpansgewijs’ op. Grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen leven op hetzelfde moment, maar in een andere tijd. Hetzelfde geldt voor babyboomers en millennials. In deze tweedaagse verbinden we het begrip ‘generatie’ met families én de samenleving. In de familie volgen generaties elkaar om de 20 tot 30 jaar op. In de samenleving gaat het twee keer zo snel: sociologisch is een generatie een groep leeftijdgenoten uit een periode van ongeveer 15 jaar. In Nederland kennen we op dit moment 7 generaties: van de vooroorlogse, stille generatie (rond 1930) tot generatie Alpha (geboren na 2015).
Van elke generatie brengen we life-events (1e dimensie), geïnternaliseerde waarden en overtuigingen (2e dimensie), genderbepaalde rollenpatronen (3e dimensie) en relationeel-ethische verwikkelingen (4e dimensie) in beeld. We doen dat met een pastorale blik – hoe werken de generaties van de samenleving door in kerkelijke gemeenschappen? Hoe kleurt de tijdgeest de spiritualiteit? Wat valt er bijbels-theologisch over ‘generaties’ te zeggen? Bv. wat is de theologische strekking van de Hebreeuwse uitdrukking ‘Ledorwador’, van-geslacht-op-geslacht?!

In deze winterschool bestuderen en trainen we aan de hand van literatuur en casuïstiek hoe het contextueel-pastorale perspectief pastores helpt in hun reflectie en hun werken met mensen uit verschillende generaties. De winterschool wordt aangeboden voor pastores in brede zin: predikanten, geestelijk verzorgers en kerkelijk werkers. Deelnemers krijgen vooraf toegang tot een digitale reader met artikelen over het thema en kunnen ook zelf casuïstiek inbrengen. Basiskennis van de contextuele benadering wordt verondersteld. (De winterschool is niet geschikt als introductie in het contextuele gedachtegoed. Daarvoor verwijzen we naar de introductiecursussen die regelmatig worden gegeven.)

Aanmelden vóór 5 december 2022 via info@contextueelpastoraat.nl
Inlichtingen bij Kees Bregman, M 06 17256544 E bregman-ocp@solcon.nl


Meer informatie

Datum

  • Donderdag 5 januari 10.00 uur t/m vrijdag 6 januari 2023 16.00 uur

Kosten

  • € 460,- Vast tarief
  • Inclusief maaltijden, drankjes en overnachting op een 1-persoonskamer
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Kees Bregman en Annette Melzer-Rietveld​​​​​​​
    , opleiders contextueel pastoraat

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld