MENU

Weekend Natuurtekenen en de kunst van het zien

Deze dagen staan in het teken van ‘vertragen’ en ‘aandacht’. Je komt daardoor in alle rust dicht bij de natuur en wordt opmerkzaam; je leert bewust kijken. Dat is dé voorwaarde om te kunnen tekenen naar de waarneming.
(Let op: In juli en augustus is het niet mogelijk om een voor- of na-overnachting bij te boeken.)


Het programma Natuurtekenen neemt je mee de serene kloostertuin in. Daar waar bloemen en planten echte kunstwerkjes zijn.

"De ware ontdekkingsreis is geen zoektocht naar nieuwe landschappen, maar het waarnemen met nieuwe ogen."
Marcel Proust

Dit weekend staat in het tekenen van ‘vertragen’ en ‘aandacht’. Je komt daardoor in alle rust dicht bij de natuur en wordt opmerkzaam; je leert bewust kijken. Dat is dé voorwaarde om te kunnen tekenen naar de waarneming.
Al het moois is er al, het denken staat stil, je hoeft alleen maar te kijken naar wat er is.
Om vertrouwd te raken met de grafietpotloden, oefenen we ook in oog-hand-coördinatie en behandelen we de basis tekentechnieken. Tekenervaring is niet nodig. Vrees om het te kunnen ook niet!

Ontspanning en plezier bij het tekenen gun ik iedereen. Daarom ontspannen we door middel van bewegen op papier vanuit het lichaam, maar ook vanuit de beweging van het voorwerp dat je gaat tekenen. Deze oefeningen kunnen helpen om te ontspannen en te ontladen.

Om te tekenen naar de waarneming, leer je vervolgens een tekening opzetten, stapsgewijs. Je zult na een paar uurtjes al resultaat zien en ontdekken dat je wél kan tekenen en hoeveel plezier en voldoening je dat geeft.

“Wat een verrijking om wat langer stil te staan bij de pracht van de natuur”

We nemen de tijd voor de volgende onderwerpen:
- Uitleg over de werking van ons brein als we waarnemen
- Oefeningen in waarnemen
- Oog-hand coördinatie - vertrouwd raken met het potlood
- Tekentechnieken – vormen, licht en donker, diepte en perspectief,
- Experimenteren met andere materialen,
- Ontspanning, tekenen van binnenuit, (lichte) fysieke ontspanningsoefeningen, verhalen over betekenis en werking van planten (Hildegard von Bingen, Keltische verhalen en gedichten), muziek.

Het programma laat voldoende ruimte over voor zelf in te vullen tijd en om aanwezig te zijn bij de vieringen. Wil je alle tijd benutten voor het natuurtekenen, dan doe je alle programma onderdelen mee.

Je hoeft zelf geen materialen mee te nemen. Alles wat we nodig hebben, is voor handen in het lokaal.


Meer informatie

Kosten

 • € 359,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
 • € 459,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
 • € 559,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Eveline de Kock, is afgestudeerd aan de kunstacademie (ArtEZ) en is vanaf 2015 retraitebegeleidster in het klooster. Zij geniet van de pracht van de natuur. En vindt het een cadeau om dit in deze cursus via aandachtig kijken en tekenen over te brengen op de deelnemers.
  In haar dagelijks werk is ze landschapsarchitect en is ze één van de ondernemers in het Patershuis in het klooster.
  www.nieuwemeander.nl 

  Amanda van der Lugt is afgestudeerd aan de kunstacademie in Maastricht en studeert nu deeltijd beeldende therapie naast haar werk als jeugdzorgwerker. Zij maakt kunst die in verbinding staat met de ziel, de mens en het gevoel, waarbij ze gebruik maakt van verschillende kunstvormen. Twee jaar geleden heeft Amanda mogen deelnemen aan de cursus Natuurtekenen, tot op de dag van vandaag voelt ze nog steeds verandering in manier van kijken en handelen. Nu mag Amanda als tweede begeleider deze retraite vormgeven en de deelnemers inspireren. www.amandavanderlugt.com

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld