MENU

Midweek Kunst, theater, fotografie met een vleugje filosofie

De scheppende mens is een creatief mens. Kunstenaars en filosofen doen qua inventiviteit niet voor elkaar onder. In deze inspirerende week ga je aan de slag met kunst, fotografie, theater en filosofie. Daarbij ga je ontdekken wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt.
In de maanden juli en augustus is het niet mogelijk een extra voor- en/of na-overnachting bij te boeken.
Je eigen ‘spelende mens’, Homo ludens, in jezelf aanboren is daarbij het uitgangspunt. Want als je creatief kunt denken ben je vrijer in het maken van keuzes.
Wie durft te ‘spelen’, je scheppende kracht ontdekken, ervaart vaak meer levensgeluk.

De Oud Griekse filosoof Plato dacht al na over schoonheid.
Jij geniet wellicht in je dagelijks leven van muziek, beeldende kunst, literatuur, theater, dans of andere kunstdisciplines.

We kijken en interpreteren beeldende kunst, toneel en fotografie. Iedere dag ga je zelf aan de slag met heldere creatieve opdrachten en conceptueel denken nadat je les hebt gehad in één van de kunstdisciplines.

The beginning is the most important part of the work”  Plato

Dag 1 is introductie op het programma met mooie beelden.
De diverse kunstdisciplines worden belicht van waaruit er gewerkt gaat worden. ‘Kijken hoe je kunt kijken naar je eigen naar je eigen zien is daarbij een onderzoek waard. Je ontdekt wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt. Je gaat aan de slag met creatief en concept schetsen in je inspiratieboek.
Nieuwsgierigheid is de sleutel tot creatief denken.

Dag 2 start met een les over beeldende kunst met een prachtige powerpoint om beelden en ideeën van kunstenaars op je in te laten werken. Je verdiept je in de beeldanalyse en het verhaal van de kunstenaar achter het kunstwerk. Daarna ga je met een opdracht aan de slag hoe jij in jezelf de beeldend kunstenaar kunt ontdekken. Vragen over esthetiek kunnen je mede op weg helpen. Je eigen proces van kunstenaarschap zet je met verf op schildersdoek.

“Als een stem van binnen zegt, ‘je kunt niet schilderen’, schilder dan en de stem zal tot zwijgen gebracht worden” Vincent van Gogh

Dag 3 start met les over foto’s en beelden interpreteren. Je ziet hoe fotografen beïnvloed zijn door beeldend kunstenaars uit vorige eeuwen, wereldwijd. Je gaat daarna met een heldere opdracht op pad om zelf beelden te ontdekken, zien en verzamelen. Details in de natuur kunnen een grote inspiratiebron zijn. De foto’s maak je met een eigen meegebrachte smartphone of digitale camera. In de avond presenteer je je eigen drie gemaakte en geselecteerde foto’s.

Dag 4 begint met een beeldende powerpoint over theater en sterke fysieke beelden. Wat is de zeggingskracht van woorden en beeld. Wat wil een regisseur uitdrukken met zijn of haar interpretatie van teksten van bijvoorbeeld Shakespeare of hedendaagse toneelschrijvers. Alle menselijke thema’s van het leven kom je tegen in toneelspel. En dat is niet anders dan in de Griekse oudheid met haar mythen. Daarnaast hebben filosofen ook veel geschreven over emoties en macht.
Vervolgens krijg je les in theater maken. Je gaat solo of in twee- of drietallen werken aan een scene. Je leert kennismaken met de zeggingskracht van woorden, stem en jouw fysiek. Eigen geschreven poëzie kan ook gebruikt worden of de tekst die je schrijft naar aanleiding van het fotografisch beeld welke je op dag drie hebt gemaakt. Het is mogelijk om ook de tuin te gebruiken als decor voor locatietheater.

Plezier en lachen met elkaar is verzekerd.

Op dag 5 werk je aan je eigen eindwerkstuk. Je proces van afgelopen dagen is het uitgangspunt, waar je deze dagen mee afsluit.
Jij maakt zelf de keus vanuit welke kunstdiscipline van de vorige dagen jij werkt. Een creatieve kruisbestuiving kan ook op een schildersdoek vastgelegd worden.

“De moed om zekerheden los te laten is een vereiste voor creativiteit”  Erich Fromm

Door deze dagen heen hebben we gerichte gesprekken met elkaar om je vrijer te laten denken en zit er in het programma een socratisch gesprek en een filosofische meditatie.

Iedereen kan meedoen aan deze week, er is geen ‘instapniveau’ nodig van kennis of creativiteit. Plezier in het doen en nieuwgierig zijn is het uitgangspunt.

Het programma vindt op de ochtend, middag en de avond tot 21.15 plaats. Ruimte om zelfstandig te werken zijn goed geïntegreerd. Welkom!

Compleet arrangement
Het programma is geheel verzorgd. Dit is inclusief 1-persoonskamer, alle maaltijden, koffie/thee, drankjes tijdens de avondrecreatie en vers fruit. De kosten zijn inclusief het programma met werkmapje, inspiratieboek en materiaalkosten, waaronder schilderdoeken. De maaltijden zijn vegetarisch en met zorg bereid van veelal biologische producten.

Heb je nog praktische vragen? Misschien vind je het antwoord bij "Veelgestelde vragen"

Meer van deze begeleidster
Henriëtte verzorgt in het Klooster ook programma’s Storytelling en Talentontwikkeling.
Op haar site vind je meer informatie.
Heb je inhoudelijke vragen over het programma stuur gerust een mail naar hdegraaf@ziltversterkt.nl  of telefoon ZILT 0317316801

Deelnemers over dit programma:

-‘Mooi hoe de diverse disciplines van de Kunsten in elkaar worden gevlochten.  Henriëtte schept een erg prettige en ontspannen sfeer die cursisten uitnodigt’

-‘De afwisseling tussen zelfstandig, plenair en de mogelijkheid om samen te werken vond ik sterk. De vrijheid om te kiezen.

- ‘Henriëtte wist mij uit te dagen wat ik heel prettig vond. Ik ben tot diepere inzichten gekomen die mij verder brengen. Ze werkt zonder oordeel met aandacht voor de persoon. We hebben heerlijk gelachen met elkaar. Er was een evenwichtige verdeling van het aanbod en de stimulerende uitdaging van theater vond ik bijzonder sterk’.

- ‘Ze is bevlogen, een prettig warm persoon die geïnteresseerd is in de cursisten. Ze geeft iedereen aandacht, is geduldig en geeft goede aanwijzingen als docent. Top!’

- ‘Er was veel afwisseling en de combinatie van leren en inspiratie opdoen om daarna zelf aan de slag te gaan is groot. Vrijheid om te kiezen in samenwerking of zelfstandig. De theaterles was voor mij nieuw en vond ik inspirerend’

- “Bijzonder voor mij om de beginselen van filosofie en kennismaking met kijken naar beelden in de fotografie en spel voor toneel te leren kennen. Henriëtte is enthousiast en complimentvol. Een fijne energie.’

- ‘De diversiteit, vrijheid, afwisseling informatie en creatief zelf aan de slag gaan vond ik sterk’

- ‘Dit programma heeft mij inspiratie, verdiepend werken, kennis en een andere waarneming opgeleverd. Het was voedend voor de ziel. Boven verwachting.’

- ‘Deze dagen hebben mij handvatten, meer inzicht in mezelf en vertrouwen gegeven. Ik ga meer aan de slag met mijn creativiteit. Veel om over na te denken Een inspirerende verrijkende week door een professionele en betrokken Henriëtte.’

 


Meer informatie

Kosten

Meer info over tarieven

 • € 579,- Tarief A
 • € 739,- Tarief B
 • € 829,- Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. Je kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geef dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding

 • Henriëtte de Graaf is inspirator in veranderingsprocessen, docent, spreker en talentontwikkeling coach, het gezicht achter ZILT. Zij begeleidt mensen, teams en organisaties in veranderingsprocessen waarbij ook creatief denken naast storytelling wordt ingezet. Zij verzorgt programma’s op diverse Hogescholen en congressen en begeleidt mensen in spreken in het openbaar. ZILT is zoet en zout en staat voor het stromen van energie en creativiteit. Waar het schuurt ziet Henriëtte kansen, met mogelijkheden in het vooruitzicht. Henriëtte’s eigen inspiratiebronnen liggen bij de Kunsten en interesse in de Filosofie.
  ZILT performance & organisatieontwikkeling  
  www.ziltversterkt.nl
  Bij vragen over de inhoud van het programma: hdegraaf@ziltversterkt.nl  of ZILT 0317316801

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld