MENU

Weekend De edele kunst van het niet weten

In dit weekend maken we ruimte voor twijfel, en het niet weten. We vliegen het niet weten via twee routes aan: via de storytelling (je eigen verhaal) en via de inzichten vanuit het Boeddhisme. Dit weekend is een groot experiment omtrent het niet-weten. Deze problematiek benaderen we niet alleen via verhalen, maar ook door rituelen. 
We durven het gewoonweg niet te erkennen: onder druk van werk, maatschappij, ouders, kinderen, opleiding, vrienden en kennissen worden we gedwongen om keuzes te maken, waar we diep in ons hart niet achter staan, of omdat we het eenvoudig niet weten. Het gevolg hiervan kan zijn dat we onder die druk verkeerde keuzes maken.

Naar ons idee is er veel te weinig aandacht voor de edele kunst van het 'niet weten'. En dat is gek. Universitair onderzoek gaat juist uit van dit 'niet weten'. Je stelt een onderzoeksvraag, een hypothese en dan ga je data verzamelen om erachter te komen wat je niet weet. Door op deze manier te denken wordt je niet al van te voren of door iemand anders een bepaalde richting ingeduwd. Hetzelfde zou moeten gebeuren met je eigen loopbaan, je eigen geluk, je eigen leven.

Ignace de Haes' uitgangspunt is dat het formuleren van mooie, memorabele zinnen en authentieke verhalen levenszin en perspectief bieden; in het op verhaal komen, en uiteindelijk in de zin van het bestaan. Hij geeft onder meer workshops op het gebied van het niet-weten.

Paul van der Velde is al jaren bezig met het moderne boeddhisme in het westen. Hij is met name bezig met de grote verschillen tussen het boeddhisme van Azië en dat van het westen. Hier vallen telkens termen als 'leegte', 'leven in het moment', 'opgaan in het niets', maar wat betekenen die woorden en termen eigenlijk? Of moeten we niet naar betekenis zoeken? Dat zijn zaken die opvallen in dit veld en daar houdt hij zich, onder meer, mee bezig.

Ga de uitdaging met ons aan en wat er uit komt; dat weten we ook niet. 
En we houden allebei van humor,  improviseren en spontane invallen en zullen daar in dit weekend zeker gebruik van maken.


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Ignace de Haes is loopbaanbegeleider bij de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit en storyteller.

    Paul van der Velde is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit.  

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld