MENU

Zomermidweek Puur poezie: mag ik je omarmen?

De werkelijkheid laat zich niet vangen in taal. In elke poging raak je iets kwijt, tot je voorbij de taal gaat en de poëzie ontdekt.
In de maanden juli en augustus is het niet mogelijk een extra voor- en/of na-overnachting bij te boeken.
In gedichten vind je taal om jezelf en de wereld om je heen beter te begrijpen. Of jezelf in die wereld. Tijdens deze midweek schrijf je gedichten over thema’s die je raken. Het is ook mogelijk delen van je eigen levensverhaal in poëzie te vangen. Dichter en schrijfdocent Monica Boschman ziet poëzie als een diepere taal, die vaak vooruitloopt op het begrip. In deze midweek nodigt ze je uit om je in deze taal - voorzichtig of ongebreideld - onder te dompelen. Is het tijd om inspiratie op te doen, tips te krijgen, veel te schrijven, plezier in taal te (her)vinden en de resultaten te delen? Welkom bij Puur poëzie: mag ik je omarmen?

Programma
Zondag 

19.30 – 21.30 uur
Schrijvend maken we kennis met elkaar, met elkaars woorden en met de manier van werken. Zo zetten we samen de toon voor de dagen die volgen. We beginnen ook met luisteren, want ‘waar de taal ophoudt, ontstaat poëzie’. Monica neemt je mee op een korte reis langs de poëzie van een aantal dichters: van Kopland tot Tranströmer, van Gerlach tot Szymborska. Poëzie die ritmisch de taal van ons stervelingen voorbij danst, om in de stilte van witregels en marges tot rust te komen.

‘Poëzie laat verlangen en vervulling, herinnering en herkenning, vraag en antwoord een ogenblik samenvallen.’ (Rutger Kopland)

Maandag, dinsdag en woensdag
9.30 – 12.30 uur
Eke ochtend krijg je verrassende schrijfoefeningen die je aantekeningen voor gedichten en werkversies opleveren. Bovendien spelen we steeds met een aantal elementen die een tekst tot poëzie maken. Denk aan klank, rijm, ritme, vorm, beeldspraak en witruimte. De ochtenden zijn ons laboratorium. Het mag gisten, stomen en stromen.

14.00 – 17.00 uur
De middag is om de oogst van de ochtend verder uit te werken en te redigeren. Je kunt de middag ook gebruik om te wandelen, te fietsen, te rusten. Elke middag om 16.00 uur komen de mensen die dat willen samen om verse gedichten te bespreken. Wat valt op? Waar kun je nog aan schaven?

- Wie ’s middags een schrijfstok achter de deur nodig heeft, is om 13.30 uur welkom in de cursusruimte. We kijken wat nog nodig is om schrijvend te blijven. Als daar behoefte aan is, zijn er extra opdrachten en feedbackrondes.
- In de ‘tussentijd’ van de middagen krijgt iedereen die dat wil een keer een individueel gesprek met Monica over zijn of haar schrijfplan of poëzie. Daarvoor maken we samen een schema.
- Bij goed weer is er één van de middagen de mogelijkheid voor een gezamenlijke ‘schrijfwandeling’ in de directe omgeving van het klooster. Het thema van de wandeling: ‘schrijven begint met kijken’.

19.30 – 21.30 uur
Podium van de dag: gelegenheid om voor te dragen, te luisteren, over onze poëzie te praten. Daarnaast elke avond een toegift, bijvoorbeeld geluidsfragmenten over en met poëzie. In ieder geval met wat lucht en met de mogelijkheid voor eigen rust te kiezen.   

Donderdag 
9.30 – 12.30 uur
Een ochtend om de dagen af te ronden, misschien wel af te hechten. We combineren taal en beeld, lezen het gedicht dat we schreven dat onszelf het meest dierbaar is, maken een groepsgedicht.

14.00-16.00 uur
We kijken ook voorzichtig over de kloostermuren heen. Wat zijn de schrijfplannen na deze week? Samen zetten we een punt, of een komma.

Bijna nooit zie je een vogel in de lucht
zich bedenken, zwenken, terug. 

(Judith Herzberg)
 


Meer informatie

Datum

 • Zondag 7 juli 19.30 uur t/m donderdag 11 juli 2024 16.00 uur
  Code: 24125

Kosten

Meer info over tarieven

 • € 569,- Tarief A
 • € 679,- Tarief B
 • € 739,- Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. Je kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geef dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Monica Boschman is dichter, schrijfdocent en tekstschrijver. Haar missie: de kern vangen in woorden. In haar cursussen vinden mensen taal voor wat hen raakt, woorden voor wat nog niet gezegd of geschreven is.
  www.monicaboschman.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld