MENU

Weekend Open Vensters, schrijven over je leven

In dit weekend zet je schrijvend vensters open. Je schrijft over jouw leven, over gebeurtenissen, mensen en ervaringen die je gemaakt hebben tot wie je nu bent.Schrijvend de kern van je levensverhaal zichtbaar en voelbaar maken. Inspirerende oefeningen nodigen je uit daar deze dagen aan te werken. Je hoeft de teksten niet te bedenken. Ze vallen je toe door de oefeningen, in een samenspel tussen beelden en woorden, verleden en heden. Er is ruimte voor ieders unieke verhaal. De witregels van het kloosterleven vormen stiltes tussen de gedeelde verhalen.

Schrijvend zet je de vensters open. Zo ontdek je kernthema’s en kun je dingen opschrijven die je nog niet eerder in woorden kon vangen. Uiteraard krijg je ook praktische tips om verhalen en gedichten krachtiger te maken. We lezen een deel van de teksten aan elkaar voor. Zo krijgen de verhalen lucht en de woorden adem. 

Meegebrachte foto’s vormen een vertrekpunt voor het schrijven. De foto’s mogen op gevoel gekozen worden, zonder te weten welk verhaal er precies bij hoort. Schrijven begint met kijken en anders kijken brengt je een ander verhaal. De werkvormen zullen laten zien dat je met weinig woorden veel kunt vertellen.

Iedereen schrijft op een eigen manier en heeft een andere ervaring.  Daar is in het programma rekening mee gehouden. Je hart, je hoofd en je handen weten of je bij deze cursus op je plek bent. 

Programma (Let op, dit is gewijzigd i.v.m. coronamaatregelen. Avondprogramma kan niet als gebruikelijk worden ingevuld. Aanvangstijd op vrijdag is vervroegd naar 15:00 uur en eindtijd op zondag is gewijzigd naar 16:00 uur. De warme maaltijden voor de vrijdag en zaterdag kunt u ophalen in de eetzaal en nuttigen op uw kamer. Aansluitend kunt u – bij belangstelling – deelnemen aan de Vesper (gebedsdienst om 18.30 uur). Het programma overdag (zaterdag en zondag) heeft geen wijzigingen (voor het avondprogramma bied Monica een alternatief aan)).

Vrijdagavond, 19.30 – 22.00 uur: Wat al gedicht is, kan weer open 
Schrijvend maken we kennis met elkaar en met de manier van werken. Deze eerste avond trekken we meteen een spoor door de tijd.

Zaterdagochtend, 9.30 – 12.30 uur: Maar juist wat was, maakt mij tot wie ik ben
Deze ochtend doen we een reeks verrassende schrijfoefeningen met de meegebrachte foto’s als vertrekpunt. Dat levert teksten op én tal van ideeën voor verhalen en/of gedichten om aan verder te werken. 

Zaterdagmiddag, 14.00 – 17.00 uur: Ik ben het antwoord, maar ken het niet
In een aantal rondes werken we verder aan verhalen of gedichten waarvoor tijdens de ochtend de knopjes al zijn ingedrukt. Een deel van de teksten bespreken we. Gedoseerd over de middag krijg je praktische tips om teksten tot leven te brengen en suggesties om andere vormen of technieken uit te proberen. 

Zaterdagavond, 19.30 – 22.00 uur: Het leven weeft geluk van dunne draden
Iedereen kiest een eigen tekst uit die voor hem of haar veelzeggend is. Met de gekozen teksten gaan we weven. Vanuit woorden en zinnen van individuen ontstaat het verhaal van een hele groep. Een gedeeld verhaal. 

Zondagochtend, 9.30 – 12.30 uur: Mijn anker is van papier
De laatste ochtend verbinden we wat geschreven is met het leven nu. Dat gebeurt in een gedicht dat stapsgewijs ontstaat. Ook brengt iedereen zijn of haar teksten stapsgewijs terug tot een eigen mini-boekje. Daarin staan woorden die je thuis brengen.

"Als ik praat, dan houd ik nog iets bij me, dan ben ik iets afstandelijker. Als ik schrijf, durf ik de kern te benoemen. Schrijvend zoek ik woorden voor mijn gevoel. Als ik over dingen schrijf, verwerk ik ze. Dan geef ik taal aan dingen die eerst geen taal hadden."
(Jo Ghijsen, 2011)


Meer informatie

Kosten

  • € 309,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 349,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 409,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Ivm corona maatregelen zijn alle overnachtingen inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Monica Boschman is dichter, schrijfdocent en tekstschrijver. Haar missie: de kern vangen in woorden. In haar cursussen vinden mensen taal voor wat hen raakt, woorden voor wat nog niet gezegd of geschreven is. 
    www.mbcommunicatie.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld