MENU

Retraite Het wonder van de waarneming

Dit programma is geannuleerd. U kunt zich hier niet meer voor aanmleden.
Een retraite waarin je ontdekt dat – naast de oosterse zen – er ook een westerse filosofische praktijkweg is (fenomenologie) die zich bezighoudt met ‘onbevangen waarnemen’. Korte lezingen over bekende filosofen en kunstenaars wisselen we af met praktische, mooie waarnemingsoefeningen.
Filosoof Hein van Dongen en Nelleke Metselaar, gids in de traditie van het Zen Zien Tekenen, nemen je mee in de wereld van het waarnemen. 
Al lezend, tekenend en schrijvend kun je misschien zelf iets van het wonder van de directe waarneming ervaren. 
We maken kennis met enkele bekende fenomenologen uit de kunst en literatuur: Husserl, Merleau Ponty en Sartre zijn de grote namen van de fenomenologie, maar ook wetenschappers, schrijvers en kunstenaars bedienden zich van de fenomenologische methode: denk aan de schrijvers Marcel Proust en Virginia Woolf en de schilder Paul Cézanne. 

Fenomenologie is een houding die je kunt aanleren en die je kunt toepassen in dagelijkse situaties. Elementen ervan zijn: vol-ledige aandacht, onbevangenheid en het opschorten van je oordeel. In deze miniretraite zullen we korte lezingen over fenomenologen afwisselen met samen lezen van teksten, en oefenen in waarnemen. Daarvoor gebruiken we korte schrijfoefeningen en tekenoefeningen uit de traditie van het Zen Zien Tekenen – een vorm van tekenmeditatie ontwikkeld door Frederick Franck*.

Zie voor meer info: https://blog.kloosterhuissen.nl/kijken-met-je-hele-lichaam/

Programma:
Hein en Nelleke geven steeds een blok van 1,5 tot 2 uur kleine colleges en oefeningen. Daarbuiten is ook voldoende ruimte voor wat ‘eigen tijd’.  Bij mooi weer maken we gebruik van de tuin. Verder volgen we het ritme van het klooster zodat wie wil deel kan nemen aan de vieringen.

*Het Zen Zien Tekenen wordt in het klooster regelmatig als aparte training/retraite aangeboden (zie programma). Het Wonder van de Waarneming kan worden gezien als een kennismaking met de achterliggende ideeën achter deze vorm van waarnemend tekenen – en daardoor als verdieping of als opstap daarvoor dienen.

Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona

We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.
Lees de laatste update van ons coronaprotocol op onze homepage. We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.


Meer informatie

Kosten

  • € 298,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 338,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 398,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Ivm corona maatregelen zijn alle overnachtingen inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Nelleke Metselaar
    is dialoogbegeleider en gids in de traditie van het Zen Zien Tekenen, een westerse zenkunst die zich richt op de ervaring van het Zien van de wereld om ons heen met behulp van eenvoudig tekenen.

    Hein van Dongen is musicus, docent en filosoof, onderzoeker van thema’s als Filosofie en vormgeving en De menselijke maat. Auteur van o.a. ‘Wilde beesten in de filosofische woestijn’ en ‘Bergson’.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld