MENU

Weekendretraite Het wonder van de waarneming

Deze retraite is geannuleerd. Je kunt je hier niet meer voor aanmelden.

Een retraite waarin je ontdekt dat – naast de oosterse zen – er ook een westerse filosofische praktijkweg is (fenomenologie) die zich bezighoudt met ‘onbevangen waarnemen’. Korte lezingen over bekende filosofen en kunstenaars wisselen we af met praktische, mooie waarnemingsoefeningen.
Filosoof Hein van Dongen en Nelleke Metselaar, gids in de traditie van het Zen Zien Tekenen, nemen je mee in de wereld van het waarnemen. 
Al lezend, tekenend en schrijvend kun je misschien zelf iets van het wonder van de directe waarneming ervaren. 
We maken kennis met enkele bekende namen uit de kunst en literatuur: Husserl, Merleau Ponty en Sartre. Maar ook wetenschappers, schrijvers en kunstenaars bedienden zich van deze vorm van waarnemen: denk aan de schrijvers Marcel Proust en Virginia Woolf en de schilder Paul Cézanne. 

Fenomenologie is een houding van openheid en leidt tot verwondering over de soms heel gewone dingen om je heen. Je kunt dit zelf aanleren - en ook toepassen in dagelijkse situaties. Elementen ervan zijn: vol-ledige aandacht, onbevangenheid en het opschorten van je oordeel. In deze miniretraite zullen we korte lezingen afwisselen met samen lezen van teksten, en oefeningen in waarnemen. Daarvoor gebruiken we korte schrijfoefeningen en tekenoefeningen uit de traditie van het Zen Zien Tekenen – een vorm van tekenmeditatie ontwikkeld door Frederick Franck*.

Zie voor meer info: https://blog.kloosterhuissen.nl/kijken-met-je-hele-lichaam/

Programma:
Hein en Nelleke geven steeds een blok van 1,5 tot 2 uur kleine colleges en oefeningen. Daarbuiten is ook voldoende ruimte voor wat ‘eigen tijd’.  Bij mooi weer maken we gebruik van de tuin. Verder volgen we het ritme van het klooster zodat wie wil deel kan nemen aan de vieringen.

*Het Zen Zien Tekenen wordt in het klooster regelmatig als aparte training/retraite aangeboden (zie programma). Het Wonder van de Waarneming kan worden gezien als een kennismaking met de achterliggende ideeën achter deze vorm van waarnemend tekenen – en daardoor als verdieping of als opstap daarvoor dienen.
 


Meer informatie

Kosten

Meer info over tarieven

  • € 309,- Tarief A
  • € 349,- Tarief B
  • € 409,- Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Nelleke Metselaar
     is dialoogbegeleider en gids in de traditie van het Zen Zien Tekenen, een westerse zenkunst die zich richt op de ervaring van het Zien van de wereld om ons heen met behulp van eenvoudig tekenen.


    Hein van Dongen is musicus, docent en filosoof, onderzoeker van thema’s als Filosofie en vormgeving en De menselijke maat. Auteur van o.a. ‘Wilde beesten in de filosofische woestijn’ en ‘Bergson’.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld