MENU

Weekend Persoonlijk verlies in perspectief

Een intens verlies verandert je leven ingrijpend. Wie ben je zonder diegene of datgene? Hoe pas je je leven hierop aan? Wie ben je en wie wil je zijn? Welke toekomst wil je voor jezelf weer mogelijk maken? 

'Het boek der gebeurtenissen ligt altijd open in het midden.'

Elk begin is tenslotte
niet meer dan een vervolg,
en het boek der gebeurtenissen
ligt altijd open in het midden.

Wisława Szymborska

In deze weekendretraite staan we stil bij persoonlijke verliezen die jouw levensverhaal (ingrijpend) veranderden. Je kunt hierbij onder meer denken aan het verlies van een dierbare door overlijden of een scheiding, het verlies van werk, gezondheid, dromen, toekomstperspectief of een niet vervuld verlangen, zoals een kinderwens. 

Ondanks alles wat we gemist of verloren hebben, gaat ons leven door. Ook als het verlies zelf wellicht zinloos is, worden we wel uitgenodigd een antwoord te geven op de uitdaging die zich met dat verlies aan ons opdringt: hoe vervolgen we onze weg, hoe verweven we wat verloren ging in ons verhaal? 

Tijdens dit weekend staan jij en jouw omgaan met verlies centraal. Je leert verliezen te plaatsen in een groter perspectief van je eigen leven en de levens van anderen met wie je verbonden bent ... of wilt zijn. We werken deze dagen vanuit de basis van de Transitiecirkel. Elke verandering en transitie in ons leven is een cyclisch proces, elk einde vormt een nieuw begin.  

Aan de hand van korte inleidingen, meditaties, schrijfopdrachten en ervaringsgerichte oefeningen nodig je jezelf uit perspectief aan te brengen in je eigen levensverhaal, en om op adem te komen. 

Verlies, afscheid, rouw en integratie

Verlies hoort het bij het leven! Als we ons hechten en verbinden, zullen we verliezen, en dat verlies ‘komt nooit alleen’. Verlieservaringen in het hier en nu triggeren verlieservaringen in het verleden en brengen ons terug naar die vroegere ervaringen en hoe we leerden met verlies om te gaan.

Elke verandering – zowel die we zelf kiezen als die ons overkomt - in ons leven brengt verlies met zich mee. Bij elk verlies lopen we het risico dat ons hart als het ware gewond raakt. Net als met kaarsvet, wanneer het vuur dooft, stolt de rouw. Als we niet echt afscheid genomen hebben of kunnen nemen, blijft een stuk van ons hart gesloten. De weg naar een hart dat zich weer kan openen noemen we rouw. Zo opent de weg naar vrijheid en heelheid.  

‘Als we rouwen keren we terug naar de plek van het verlorene. Niet om daarmee het verlorene terug te halen, maar onszelf. Rouwen is opnieuw landen in het leven.’ - Jakob van Wielink

Rouw is misschien wel de achterkant van liefde, de mate waarin we van iets of iemand hebben gehouden, hebben we ook te rouwen. Rouwen doen we met onze hele wezen, ons lijf, hart, en onze geest en ziel en doet iedereen op zijn eigen wijze en tempo. 

Tijdens deze retraite werken we ook met het lijf. Zo kunnen vastzittende emoties loskomen en ontladen waardoor de levensenergie weer kan stromen. Ons hart verzacht en heling wordt mogelijk.

Programma

De aanvang van de retraite is op vrijdagavond om 19:30 uur. Vanaf 19.00 uur is de inloop met koffie en thee. Op zaterdag is er een avondprogramma en op zondagmiddag nemen we om 15:30 uur afscheid van elkaar.

Op de zondagochtend maken we ruimte om aan de viering van de kloostergemeenschap deel te nemen. Wij nodigen alle deelnemers – ongeacht religie of levensovertuiging – uit om samen met ons te vieren. Een moment van verstilling, bezinning, inspiratie en verbondenheid. Indien er geen behoefte is om aanwezig te zijn bij viering is dit deel een vrij moment in de retraite.

Enkele reacties van deelnemers:

- Ik heb weer een zacht hart.
- Ik heb me veilig, gedragen en geborgen gevoeld.
- Alles mocht en kon er zijn, ik voelde me welkom.
- Er was binnen het programma altijd ruimte voor wat er zich aandiende.
- De begeleiders wisten snel positieve en veilige sfeer te creëren.
- Ik heb weer een stap in mijn proces van rouwen gezet en mezelf verhouden tot de wereld met dit verlies.
- De zondagochtend viering geeft een extra dimensie aan het programma.

Hoewel we in het weekeinde gebruik maken van therapeutische interventies, is het geen therapie. Dat betekent dat we van deelnemers verwachten dat ze aanwezig kunnen zijn en blijven in een groep met (soms heftige) emoties.


Meer informatie

Data

 • Vrijdag 18 oktober 19.30 uur t/m zondag 20 oktober 2024 15.30 uur
  Code: 24141
 • Vrijdag 20 december 19.30 uur t/m zondag 22 december 2024 15.30 uur
  Code: 24142

Kosten

Meer info over tarieven

 • € 369,- Tarief A
 • € 469,- Tarief B
 • € 499,- Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Sandra Goossens begeleidt mensen in het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap bij verlies, afscheid en rouw. Zij is als coach en trainer verbonden aan De School voor Transitie.  Jeroen-Martijn Plette begeleidt mensen in het bewust worden, verstillen en bezinnen rondom verlies, afscheid en rouw. Hij is als coach en trainer verbonden aan De School voor Transitie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld