MENU

Meerdaagse Ik en de ander

Tijdens deze driedaagse houden we een hartstochtelijk pleidooi voor het lichaam om jezelf en de ander te leren kennen. Met daarbij de uitnodiging om spelenderwijs met beweging en stem je te laten raken door de ander om zo meer mens te worden.


Liesbeth Woertman (Utrecht,1954) en Pete Pronk (Amsterdam,1948) ontmoetten elkaar in het klooster van Huissen in de zomer van 2013. Vanaf die tijd is er een diepe vriendschap gegroeid waarbij ze elkaar tot op de dag van vandaag verrijken met hun inzichten omtrent psychologie, filosofie, theologie, kunst en (stem)expressie. Uiteraard spelen hun levenservaringen daarin mee. Beiden hebben inmiddels de A.O.W. leeftijd bereikt, wat allerminst wil zeggen dat het vuur in hen aan het verflauwen is. Om het met de woorden van Liesbeth te zeggen: “Het beste ligt nog voor ons!” Vandaar dat zij nu tezamen met al hun wijsheid, passie en bevlogenheid het boeiende thema ‘Ik en de ander’ aanbieden.

Dit is wat Liesbeth voor ogen staat als het gaat om ‘Ik en de ander’:
Het Afrikaanse besef dat we slechts mens zijn via de humaniteit van andere mensen, Ubuntu, komt sterk overeen met het gedachtengoed van Emmanuel Levinas. Wij zijn belichaamde sociale wezens en ontwikkelen een identiteit-in-relatie-tot-een ander. Wees kieskeurig in je keuze want je wordt wat je begeerd. De ander geeft jou je plaats. Ik en jij zijn relationele begrippen die naar elkaar verwijzen. We gaan in deze driedaagse met elkaar op zoek naar onze jij en komen daardoor wat meer thuis.

Pete sluit daar naadloos bij aan met zijn fascinatie voor de fysieke ontmoeting en het wonder van de stem:
Het is de rode draad in mijn leven, de ander te leren kennen. Op jonge leeftijd maakte ik talloze portretten, veilig met de camera tussen ik en de ander. Later werd ik verhalenverteller en speelde de vertelling zich tussen de mensen af, waarbij de verbeeldingskracht en magie ons mee kon nemen. En met de stemexpressie opende zich de binnenkant in mij, meer en meer kon tevoorschijn komen. De stem als ventiel van de ziel, verbonden met heel je lijf. Een heen en weergaande beweging van aanraken en aangeraakt worden. Dat in alle rust ademen, door je heen laten stromen en vorm geven maakt je een heler mens.  

Opbouw en inhoud

Zondagavond
19.30 uur tot 21.00 uur.
Welkom, kennismaking, verlangens.

Maandag
09.30 uur tot 12.00 uur en 14.30 uur tot 17.00 uur.

Thema’s:
- Meditatie
- Van heelheid naar gebrokenheid en hoe verder
- Zonder oer zijn we nergens
- Leermeesters en rolmodellen
- Wie en wat beweegt er in mij
- Je bent al mooi
- De stem van je ziel en de taal van je lichaam
- De avond is open

Dinsdag
09.30 uur tot 12.15 uur en 14.00 uur tot 16.00 uur.

Thema’s:

- Meditatie
- Wie ben ik als niemand kijkt
- Jezelf spiegelen aan de ander
- Als ik mij was dan wist ik het wel
- Spelen met stem
- Van je lijf schrijven
- Woorden en wensen voor onderweg
- Afronding

Dagritme klooster en maaltijden:
08.00 uur lauden
08.30 uur ontbijt
12:10 uur middagmeditatie (doordeweeks)
12.30 uur maaltijd
17.30 uur maaltijd
18.30 uur vespers


Meer informatie

Kosten

Meer info over tarieven

  • € 339,- Tarief A
  • € 439,- Tarief B
  • € 499,- Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Liesbeth Woertman
    is emerita hoogleraar psychologie en deskundig op het gebied van lichaamsbeelden. Recent schreef ze Wie ben ik als niemand kijkt, Je bent al mooi en psychologie van het uiterlijk . www.psychologievanhetuiterlijk.nl 

    Pete Pronk is fotograaf, verhalenverteller, docent stemexpressie (Roy Hart Theatre) en theoloog. www.petepronk.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld